In de keuken van Vanouds wordt het liefst zoveel mogelijk lokaal, ambachtelijk en vers gekookt. Dit proef je terug in de gerechten van chef Jelmer Degenkamp. Voor hem is het werken met lokale leveranciers enorm belangrijk.

Hierdoor helpen we elkaar mooie dromen waar te maken.

Om jullie een kijkje te geven in de keuken en met welke ingrediënten wij werken, fietsen we langs vijf van onze leveranciers. Al fietsend mogen jullie meekijken door de ogen van Jelmer. Pak jij jouw fiets vast uit de schuur?

Reserveer direct

We starten vanuit het hart van dit rondje: de keuken van Jelmer. Na een heerlijk geurig kopje koffie met een zoete versnapering stappen we op de fiets. Even alles instellen en rechtzetten: trappen maar!

Al fietsend uit het centrum van Doetinchem verdwijnt langzaam de drukte en maken de contouren van de stad plaats voor vers geoogste weilanden. Waar we net nog kinderen zagen spelen in een gezellige volksbuurt, kijken we nu honderden meters voor ons uit. Groen, bomen en rust. Na 15 minuten trappen en een heerlijk ontspannen gevoel dat ons lichaam binnenkruipt, komen we aan bij de boerderij waar ons Achterhoeks rund staat te grazen.

Prachtige glanzende vachten en mooie volle koeien verschijnen in ons blikveld. Deze Achterhoekse runderen staan, als zij zelf willen, 365 dagen per jaar buiten in dit weidste veld. Ze worden zoals vanouds grasgevoerd en niet behandeld met antibiotica. Hierdoor volgroeien zij in hun natuurlijk habitat. Koeien gewoon bij de kalfjes en aan ruimte geen gebrek. Ze worden vooral grootgebracht met liefde en passie van vader en zoon. Ooit begonnen als een hobby en nu hofleverancier van Achterhoeks rund bij Vanouds.

Achterhoeks Rund, Nieuw Steeg in Zelhem

Na nog een blik te hebben geworpen op een immens grote stier in een naastgelegen ander weiland, stijgen we weer op ons zadel. We vervolgen ons weg door de slingerweggetjes van het Zelhemse achterland. Mooi om te zien hoeveel boerenbedrijven er nog bestaan in de Achterhoek. Jelmer vertelt dat hij als geen ander weet hoe belangrijk dit is. Voor de Achterhoek, maar ook voor keuken van Vanouds. Het is aan ons om te laten zien waarom je hiervoor zou moeten kiezen. Je proeft dit namelijk echt, puurder en echter eten.

De poorten van de oude gevangenis De Kruisberg doemen voor ons op na wat geklets over de regio en dat betekent dat we bij de Stadsboerin zijn gearriveerd. Hier is genoeg te beleven, kijk vooral ook eens op haar website wat je zoal kunt doen op deze grond. Jelmer komt hier vooral voor groente, kruiden en eetbare bloemen.

Hoe tof is dat? Jouw groenten op het bord, kan maar zo ’s ochtends vers geplukt zijn nog 2 kilometer verderop. Lokaler kan bijna niet!

Na een drankje in het gemoedelijke cafeetje controleert Jelmer nog even de kruiden en bloemen die erin bloei staan, zo weet hij wat hij volgende week kan gaan verwerken in onze gerechten.

Een kleine fladderende vlinder blijft op zijn schouder zitten, klaar om met ons mee te fietsen naar de volgende stop.

Stadsboerin, Klootsemastraat 1 in Doetichem, www.stadsboerindoetinchem.nl

Nu eerst tijd om een plek te gaan zoeken om het dekentje uit te spreiden en op de grond neer te ploffen. Na het eerste gedeelte van de fietstocht is het tijd voor een welverdiende rustpauze. En niet zomaar één: tijd om de picknick box te openen. We krijgen al trek van de aanblik. Een kleurrijk sapje, lekkere sandwiches, zoetigheden, vlees en kaas. Nog een stro’tje tussen de tanden en je kunt ons over een uurtje weer wakker maken…..

Na zo’n heerlijk picknick is er nog wel een plek voor een klein ijsje. We vervolgen onze weg al wakker wordend door het groene landschap. Af en toe wat vliegje wegslaand, komen wij weer langzaam tot leven. Wat is de Achterhoek toch een prachtige omgeving. Meer dan dit hebben wij niet nodig. Doetinchem weer achter ons latend verplaatsen wij ons richting Drempt. Ook in Drempt zijn veel verborgen parels te vinden. Er wordt hier zelfs wijn gemaakt.

Maar wij komen hier voor het allerlekkerste ijs van de omgeving: het ijs van De Steenoven. We zien het grote gebouw, waar dit heerlijke ijs wordt gemaakt, al staan. Gezinnen met kinderen zitten te genieten van een ijsje. Het smelt snel, want het is behoorlijk warm vandaag.

Het ijs wordt vers gedraaid van de volle melk van de koeien die staan te grazen in het groene weiland. Naast de standaard smaken, hebben ze ook leuke hippe smaken. Welke smaak je ook kiest, ze worden bereiden met natuurlijk grondstoffen en veel liefde. Op zaterdag en zondag haal je hier het hier vers tussen het bokjes en de kleine tractors. En je vindt deze straks terug in onze ijskoffie.

IJsboederij De Steenoven, Broekstraat 2 in Hummelo, www.ijsvandesteenoven.nl

Inmiddels is de maag goed gevuld en vervolgen we onze tocht. We trekken een lijn van Drempt naar Wehl en trappen stevig door. Tijd om de tassen te gaan vullen voor het avondeten. We fietsen het bos in, wat meteen voor een aangename verkoeling zorgt. Langs de molen over de IJsselbrug. Vrolijk kleuren, veel bootjes en mede-fietsers. Een mooie plek om even te stoppen en te genieten van het uitzicht. De binnenlanden van Wehl bereiken ons inmiddels en voor we het weten zijn we bij Tuinderij Klein Broekhuizen aangekomen.

Alles wat je hier ziet, is biologisch. We lopen toevallig Erik tegen het lijf, die met veel passie vertelt over wat er hier zoal allemaal gebeurt.

Deze Achterhoekse biologische groenten kun jij dus terugvinden in een van de gerechten bij Vanouds. Ze telen alles met respect voor wat leeft. Hierdoor krijg je mooie en pure groenten van het land. Waarom jij hier zeker even van de fiets zou moeten stappen? Er zitten schattige boerderijwinkel bij. Je mag hier jouw mandje vullen met het dagelijks aanbod, rekent af en gaat thuis aan de slag. Onze blik werd direct getrokken naar de dieppaarse rode kolen. Wat zou Jelmer hiermee gaan maken?

Biologische tuinderij Klein Broekhuizen, Bokkenstraat 4 in Wehl, www.kleinbroekhuizen.nl

De benen beginnen langzaam moe te worden, dus we keren weer huiswaarts. Maar we maken nog een klein omweggetje. Vluchtig fietsen we door Kilder richting Stroombroek. Een paar pittige heuveltjes voor we bij onze allerlaatste stop aankomen. Waar ze in het westen kroketten uit de muur trekken, gaan wij hier kakelverse eieren uit de automaat halen.

We zijn namelijk beland bij Tomesen, tussen Stroombroek en de wijk Dichteren in Doetinchem. Hier haal je, op nog geen 3 kilometer afstand fietsen van het centrum, verse scharreleieren.

De automaten staan vol met verschillende varianten van eierdozen, maar ook ijs van De Steenoven en verse soepen. Jelmer haalt direct een doosje eieren uit een van de automaten en begint over een Vanouds eitje morgen bij het ontbijt. Het is toch fantastische als we de footprint zo laag mogelijk kunnen houden en andere bedrijven in de regio kunnen helpen?

Pluimveehouderij Tomesen, Kilderseweg 41 in Doetinchem

Met een gevulde tas fietsen wij naar Vanouds. Stiekem hadden we al even doorgegeven dat we weer onderweg zijn. Er staan twee heerlijk koude biertjes en een goed gevulde borrelplank voor ons klaar. Met een glimlach kijken wij terug op deze geslaagde dag.

Fiets het Rondje van Jelmer op zondag 10 oktober gezellig met familie of vrienden.
Als je het leuk vindt, zijn er zelfs opdrachten onderweg op te lossen, voor zowel jong als oud. De tocht duurt ongeveer 2,5-3 uur.

Reserveer direct

Gerelateerde berichten